Stradiņa slimnīcā atklāta izstāde “Māksla uzvar!” onkoloģisko pacientu atbalstam
Publicēts 12. septembrī, 2017.
6. septembrī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunajā korpusā tika atklāta pirmā Ainas Mucenieces Viroterapijas fonda rīkotā mākslas darbu konkursa izstāde “Māksla uzvar!”. Izstādes atklāšanas svētkos mākslas un medicīnas nozares pārstāvji bija vienisprātis, uzsverot, ka mākslas radītās sajūtas un pozitīvās emocijas veicina atveseļošanās procesu.

Izstādes, kurā ir skatāms 21 darbs, atklāšanā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Elita Buša uzsvēra: “Šodien atklājam mākslas darbu izstādi, un reizē arī liekam pamatus jaunai tradīcijai Stradiņa slimnīcā. Slimnīcā cilvēki atgūst veselību, ārstējas un uzkrāj spēkus. Esmu pārliecināta, ka  tā enerģija un strāvojums, ko paudis ikviens darba radītājs, palīdzēs arī citiem pacientiem. Profesors Pauls Stradiņš ir teicis, ka medicīna reizē ir amats, zinātne un māksla. Jaunā korpusa telpās jau projektēšanas laikā paredzēta vieta mākslas darbu izvietošanai, tāpēc novēlu, lai mūsu tradīcija turpinās un šajā telpā ienāk darbi, kas iedvesmo!”

Ainas Mucenieces Viroterapijas fonda vadītājs Einārs Repše, uzrunājot izstādes apmeklētājus, atgādināja par konkursa devīzi – “Mākslas uzvar!”, uzsverot: “Ikvienam pacientam, bet īpaši onkoloģiskajiem pacientiem, nepieciešams atbalsts un uzmundrinājums, viņiem nepieciešama ticība saviem spēkiem, gaišas emocijas, kā arī saudzējoša un iedvesmojoša vide. Un māksla var radīt šādu vidi!”.

Izstādes atklāšanas pasākumā piedalījās arī zinātnieces Ainas Mucenieces mazdēls Jurģis Auziņš, kurš izteica pateicību izstādes organizatoriem un uzsvēra: “Zīmīgi, ka izstādes atklāšana notiek tieši Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, kurā Aina Muceniece ir aizvadījusi 40 darba gadus. Esmu pārliecināts, ka daudzveidīgie mākslas darbi radīs pacientos pozitīvas emocijas, kas viņiem ir ļoti nepieciešamas.”

Māksliniece Vēsma Vītola, kuras darbs arī ir aplūkojams izstādē, uzsver: “Protams, ka māksla palīdz nostāties uz kājām, tieši par to arī ir mans darbs. Māksla un mīlestība! Atliek tikai sajust enerģiju, kas ir ielikta gleznās, un tas palīdzēs.”

Šobrīd ir izstādīti līdz šim iesūtītie darbi, taču konkursa ietvaros ikviens esošais, topošais mākslinieks vai entuziasts aicināts iesniegt savu jaunradīto mākslas darbu, kas veltīts cīņai ar onkoloģisko saslimšanu vai uzvaru pār to. Reizi gadā no iesniegtajiem darbiem Viroterapijas fonds izvēlēsies trīs ar ikgadējām galvenajām balvām atzīmējamos darbus – pirmā prēmija 4000 eiro, otrā prēmija 2000 eiro, bet trešā prēmija – 1000 eiro. Konkursa norises laikā tiks piešķirtas arī veicināšanas prēmijas.

Konkursa vērtēšanas komisijā darbojas A. Mucenieces Viroterapijas fonda vadītājs Einars Repše, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, profesors un gleznotājs Aleksejs Naumovs, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, profesors Ojārs Spārītis, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors, profesors, gleznotājs Kristaps Zariņš, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, tēlnieks Gļebs Panteļejevs un mākslas terapeite Sanita Ciganovska.

Darbi Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunajā korpusā būs aplūkojami 1. stāvā. 


Komentāri (2)
Evija: Labs darbs! Patīkami redzēt, ka ārstniecības iestādēs rūpējas ne tikai par pacienta fizisko veselību, bet arī par garīgo stabilitāti :)
15/06/2018 14:40
Eddie: +1
17/06/2018 20:02
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: