Standartizētu e-rēķinu aprite uzņēmumiem ļautu ietaupīt finanses līdz pat 59%
Publicēts 4. janvārī, 2018.
Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) arvien plašāk tiek izmantotas visās tautsaimniecības nozarēs, tostarp ieviešot elektronisko dokumentu apriti. Saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu, no 2018. gada 27. novembra visiem rēķiniem starp uzņēmumiem un valsts iestādēm būs jābūt elektroniskā formā. Finanšu uzņēmuma “Billentis” aprēķini liecina, ka standartizētu e-rēķinu ieviešana uzņēmumiem ļautu ietaupīt finanses līdz pat 59%.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) organizētā semināra “E-rēķini – viens no elektroniskās dokumentu aprites stūrakmeņiem” eksperti apsprieda Latvijas gatavību un lielākos izaicinājumus standartizētu elektronisko rēķinu ieviešanā. “Billentis” aprēķini liecina, ka, ieviešot e-rēķinus, būtiski samazināsies kļūdaini apstrādātu rēķinu skaits – datu kvalitāte var pieaugt līdz 99,6%. Eksperti akcentē, ka pilnībā standartizētu un mašīnlasāmi strukturētu elektronisku rēķinu automatizēta izmantošana radītu uzņēmumiem ietaupījumu līdz pat 2% no to kopējā apgrozījuma.

 

“Aizvadītajā LIKTA konferencē tika diskutēts par datos balstītu pārvaldi un ekonomiku un to, kā veicināt Latvijas kā viedvalsts attīstību laikā, kad daudzās jomās notiek digitālā transformācija. Viens no virzieniem viennozīmīgi ir elektronisku strukturētu rēķinu ieviešana, kas dos būtisku efektivitātes un konkurētspējas pieaugumu kā nacionālā mērogā, tā arī pārrobežu darījumos. LIKTA izveidotā ekspertu darba grupa aktīvi strādā, lai Latvijā pēc iespējas ātrāk veiksmīgi darbotos un tiktu plaši lietota strukturētu un standartizētu elektronisko rēķinu aprite,” uzsvēra LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

 

Semināra dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar jauno Eiropas regulējumu, “Tieto Finland” elektronisko rēķinu projektu direktors Tapani Turunens iepazīstināja ar Somijas un citu ziemeļvalstu pieredzi e-rēķinu jomā. Tāpat semināra laikā norisinājās paneļdiskusija, kurā eksperti no valsts un privātā sektora vērtēja to, cik Latvija ir gatava elektronisko rēķinu aprites nodrošināšanas gaidāmajiem izaicinājumiem.

 

Somijas Valsts kase sadarbībā ar uzņēmējiem ir aprēķinājusi, ka viena papīra rēķina pilna apstrādes cikla izmaksas ir robežās no 30 līdz 50 eiro. Ieviešot daļēju elektronisku rēķinu automātisku apriti, izmaksas varētu samazināt līdz 10 eiro. Savukārt pilnībā automatizējot elektronisku rēķinu aprites ciklu, izmaksas būtu tikai viens eiro.

 

Seminārā piedalījās par elektronisko rēķinu ieviešanu un lietošanu atbildīgās valsts un pašvaldību institūcijas un IKT uzņēmumi, kas nodrošina saviem klientiem elektronisko rēķinu lietošanas un automatizētas apstrādes iespējas, kā arī uzņēmumi un iestādes, kas ir ieinteresētas plašā elektronisko rēķinu lietošanā un automatizētā apstrādē, kredītiestādes.

 

Seminārs tika organizēts CEF Telecom 2016 programmas eInvoicing projekta Internet of Business(IoB) ietvaros. Papildu informācija par e-rēķiniem, kā arī e-Invoicing readiness checker pieejami šeit.


Komentāri (1)
Jana: Small business loans for growth https://www.cityfinances.lv/kontakti/
14/01/2018 18:53
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: