Prestižo Eižena Āriņa balvu datorikā iegūst Aivars Lorencs un Valdis Lokenbahs
Publicēts 30. maijā, 2016.
Svinīgā ceremonijā nosaukti laureāti vienam no augstākajiem Latvijas informācijas tehnoloģijas (IT) nozares apbalvojumiem – Eižena Āriņa balvai datorikā 2016. Par nozīmīgu teorētisku un praktisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā balvas saņēma attiecīgi Dr.habil.math. Aivars Lorencs un Dr.h.c. Valdis Lokenbahs.

Kategorijā par teorētisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā balvu saņēma Dr.habil.math. Aivars Lorencs, kurš devis lielu ieguldījumu datorzinātnes teorijas attīstībai Latvijā, izstrādājot teorētiskos pamatus tēlu pazīšanas, objektu klasifikācijas, kriptogrāfijas, signālu un attēlu apstrādes risināšanai. Šajā kategorijā atzinības rakstu saņēma Dr. habil. Sc. ing., Prof. Jurijs Merkurjevs, kura vadībā izstrādāti efektīvi risinājumi modelēšanas un simulēšanas tehnoloģiju pielietošanā, kā arī simulēšanas integrācijā, kas ļauj izmantot simulēšanas metodoloģiju tautsaimniecībā.

“Šogad Eižena Āriņa balvai datorikā tika nominēti patiešām spēcīgi IT nozares prāti, kas žūrijas darbu padarīja daudz grūtāku. Balvu iegūt bija pelnījis jebkurš, jo viņu praktiskais un teorētiskais ieguldījums Latvijas datorzinātnes attīstībā ir tiešām ievērojams. Kā jau iepriekš esmu teicis, mūsu labākos sportistus un māksliniekus pazīst visi, savukārt mūsu vadošos zinātniekus pazīst tikai retais. Tāpēc esmu lepns, ka ar Eižena Āriņa balvas palīdzību visas nozares vārdā man ir iespēja pateikties laureātiem gan par ieguldīto laiku un darbu, gan par nozares attīstības veicināšanu,” uzsver “Exigen Services Latvia” ģenerāldirektors Ivars Puksts.

 Kategorijā par praktisku ieguldījumu IT jomā Eižena Āriņa balvu datorikā saņēma Dr.h.c. Valdis Lokenbahs, kurš ir viens no Latvijas IT nozares celmlaužiem. Viņš radījis simtiem IT nozares darba vietu Latvijā un ar savu profesionālo darbību veicinājis Latvijas eksporta attīstību, tostarp bijis vairāku Latvijā nozīmīgu IT organizāciju dibinātājs – LIKTA, RITI.

Profesora Eižena Āriņa balvu datorikā pasniedz uzņēmums “Exigen Services Latvia”, Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fonds.  Izcilākie IT teorētiķi un praktiķi saņem īpašu zelta medaļu, diplomu, kā arī stipendiju EUR 2500 apmērā.

Atzinības rakstus saņēma Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas lektors Sergejs Kodors par izstrādāto IT risinājumu automātiskai lāzerskenēšanas datu apstrādei valsts mērogā, LR Aizsardzības ministrijas vecākais eksperts Kirils Solovjovs, kura vadībā izstrādāts pirmais regulējums Latvijā, kas nosaka vienotus informācijas un komunikācijas tehnoloģiju drošības standartus valsts un pašvaldību iestādēm. Tāpat atzinības rakstu ieguva “Lattelecom” produktu attīstības daļas direktors Edgars Strods, kura vadībā izveidots Latvijā lielākais publisko WiFi tīkls, bet par Priekuļu tehnikumā izveidoto un attīstīto tehnoloģisko vidi IT jomā sveikti tika Andrejs Rampāns, Aleksandrs Ļubinskis un Juris Joksts (Priekuļu tehnikuma IT grupa).

Latvijas datorzinātnes pamatlicēja profesora Eižena Āriņa balva datorikā tiek pasniegta Latvijas IT nozares profesionāļiem un zinātniekiem par ieguldījumu Latvijas informātikas attīstībā. Tas ir augstākais individuālo sasniegumu novērtējums Latvijas IT nozarē. Balva tiek piešķirta kopš 2000. gada, un to var iegūt vienu reizi mūžā.

 Eižena Āriņa balvas informatīvie atbalstītāji: Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK). 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: