Piešķirtas pirmās veicināšanas prēmijas Ainas Mucenieces Viroterapijas fonda mākslas darbu konkursā
Publicēts 30. jūnijā, 2017.
Ainas Mucenieces Viroterapijas fonda rīkotajā mākslas darbu konkursā ar veicināšanas prēmijām apbalvoti pirmie darbi. Tās saņēmuši divi mākslinieki – bērnu un jauniešu konkurencē 6. klases skolniece Skarleta Kairo par darbu “Klusā daba ar saulespuķēm”, bet pieaugušo konkurencē - Dainis Belovs par darbu “Pūce koka dobumā”.

S. Kairo saņēma veicināšanas prēmiju 100 eiro vērtībā. Meitene mācās A. Pumpura Rīgas 11. pamatskolas 7. klasē. Viņas gleznā attēlota saulespuķe, kas ir saules simbols, turklāt dzeltenā krāsa ir viena no enerģijas krāsām. Kā atzīst jaunā māksliniece, viņa savu nākotni plāno saistīt ar mākslu un idejas nākošajiem darbiem jau ir galvā: “Šo darbu zīmēju ar krītiņiem, taču nākošo visticamāk zīmēšu ar zīmuļiem. Pagaidām vēl meklēju savu mākslas stilu, taču zinu to, ka nākotni saistīšu ar mākslu.”

 

Neskatoties uz to, ka talantīgā skolniece vēl ir tikai savas mākslinieces karjeras sākumposmā, viņa jau ir guvusi atzinību – 2015. gadā viņas zīmētais darbs “Āfrikas savannās mītošie dzīvnieki” tika izstādīts Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

 

Savukārt par darbu “Pūce koku dobumā” līvānietis D. Belovs saņēma  200 eiro veicināšanas prēmiju. Mākslinieks ar šo vienkāršo ainu vēlējās uzrunāt un atbalstīt ikvienu onkoloģijas slimnieku, lai iedvesmotu cīņai un uzvarai pār slimību. Pats mākslinieks kopš bērnības ir cilvēks ar speciālām vajadzībām, ar dažādiem kognitīvajiem un socializācijas traucējumiem, kurš komunicē izmantojot vizuāli plastiskās mākslas līdzekļus. Neskatoties uz slimību, viņš atradis veidu kā izpausties un atklāt savu iekšējo un ārējo pasauli citiem.

 

Daiņa ģimene ir izveidojusi pat atsevišķu grāmatu, kur grafiski ir attēloti visi  darbi. Turklāt šie darbi jau ir bijuši izstādīti vairākās  izstādēs Daugavpilī un Līvānos, kur ikviens interesents varēja apskatīt mākslinieka radītos darbus. Mākslinieka mamma Anna Belova uzsver ne tikai zīmēšanas milzīgo nozīmi sava dēla ikdienā, bet arī viņa perfekcionista pieeju: “Katrā no darbiem ir simtiem mazu elementu, kas paskaidro viens otru. Daiņa dzīve ir liecība par to, kā cilvēks ar tik ļoti ierobežotām spējām spēj radīt tik neierobežoti daudz. Viņam ļoti patīk likt arī puzles, turklāt ļoti milzīgas – līdz par pusotram tūkstotim gabaliņu.”

 

Konkursa mērķis ir ar mākslas palīdzību atbalstīt onkoloģijas pacientus un viņu tuviniekus, aicināt nepadoties smagajai diagnozei, kā arī veicināt dzīvotprieku un atveseļošanos. Konkurss ir atvērts ikvienam mākslas mīļotājam visā pasaulē.  Darbi īpaši tiek gaidīti no cilvēkiem, kuriem izdevies uzveikt vēzi. Konkursa sauklis – “Māksla uzvar!”.

 

A.Mucenieces Viroterapijas fonda starptautiskā mākslas darbu konkursa ietvaros, ikviens esošais, topošais mākslinieks vai entuziasts, aicināts iesniegt savu jaunradīto mākslas darbu, kas veltīts cīņai ar onkoloģisko saslimšanu vai uzvaru pār to. Reizi gadā no iesniegtajiem darbiem Viroterapijas fonds izvēlēsies trīs ar ikgadējām, galvenajām balvām atzīmējamos darbus - pirmā prēmija 4000 eiro, otrā prēmija 2000 eiro, bet trešā prēmija - 1000 eiro. Konkursa norises laikā tiks piešķirtas arī veicināšanas prēmijas.

 

Konkursa vērtēšanas komisijā  darbojas A. Mucenieces Viroterapijas fonda vadītājs Einars Repše, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, profesors, gleznotājs Aleksejs Naumovs, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, profesors Ojārs Spārītis, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors, profesors, gleznotājs Kristaps Zariņš, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, tēlnieks Gļebs Panteļejevs un mākslas terapeite Sanita Ciganovska.

Ar visiem iesūtītajiem konkursa darbiem var iepazīties konkursa mājaslapā.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: