Pētījums: Teju ¾ Latvijas iedzīvotāju nekad nav pārbaudījuši dzimumzīmes
Publicēts 11. novembrī, 2016.
Vairāk nekā trešdaļa jeb 36% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka par melanomu, kas ir viens no agresīvākajiem vēža veidiem, nav dzirdējuši, savukārt 72% respondentu nezina kā melanomu diagnosticēt, liecina Starptautiskā Viroterapijas centra un biedrības “Dermatologi pret ādas vēzi” kopīgi rīkotās melanomas modrības akcijas “Esi modrs!” ietvaros veiktais iedzīvotāju pētījums.

Pētījums atklāj, ka teju ¾ iedzīvotāju (74%) nekad nav pārbaudījuši savas dzimumzīmes vai citus aizdomīgus ādas veidojumus, 17% līdz šim pārbaudījušies vienu reizi mūžā, bet tikai 9% to dara regulāri. Atbildot uz jautājumu par biežākajiem melanomas cēloņiem, respondenti izceļ solāriju apmeklēšanu un pārlieku biežu uzturēšanos saulē.

“Pētījuma rezultāti ir vērtējami divējādi. No vienas puses, zināšanas par melanomu un slimības sekām vēl aizvien ir ļoti minimālas, kas rada lielas bažas, jo melanoma ir bīstamākā ādas vēža forma un tikai agrīna tās diagnostika spēj glābt pacienta dzīvi. No otras puses, apsveicama ir sabiedrības vēlme iesaistīties šāda veida akcijās, kur var gan pārbaudīties, gan iegūt zināšanas par ādas veselību. Tas nozīmē, ka kampaņa ir sasniegusi savu mērķi un arī nākotnē turpināsim darbu pie sabiedrības izglītošanas,” uzsver Starptautiskā Viroterapijas centra Medicīnas direktore Dace Baltiņa.

Akcija “Esi modrs!” septembrī un oktobrī mēnešos norisinājās septiņās pilsētās – Rīgā, Daugavpilī, Jūrmalā, Liepājā, Madonā, Balvos un Valmierā un tajā piedalījās 163 cilvēki. Bezmaksas pārbaužu laikā trīs pacientiem konstatēja dzimumzīmes ar melanomas pazīmēm, bet vairāk nekā 50 cilvēkiem tika atrasti aizdomīgi veidojumi uz ādas.

Melanomas modrības akcijas mērķis ir izglītot sabiedrību, pievēršot uzmanību agrīnai šīs slimības diagnostikai – dažādām slimības pazīmēm, kā arī ultravioleto staru kaitīgumam un optimāliem risinājumiem ādas aizsardzībai. Katram Latvijas iedzīvotājam būtu laikus jārūpējas pašam par savas ādas veselību – regulāri pārbaudot savas dzimumzīmes un citus veidojumus uz ādas, bet tikpat svarīgi ir atgādināt par to arī saviem tuvākajiem – ģimenes locekļiem un draugiem, uzsver akcijas rīkotāji.

Jau ziņots, ka Starptautiskais Viroterapijas centrs sadarbībā ar biedrību “Dermatologi pret ādas vēzi” rudenī organizēja akciju “Esi modrs!”, kā ietvaros sabiedrība tika aicināta pievērst pastiprinātu uzmanību aizdomīgiem ādas veidojumiem un veikt to bezmaksas pārbaudi pie speciālistiem.

Pētījums norisinājās septembrī interneta vietnē “Inbox Polls”, kopumā aptaujājot 549 respondentus visā Latvijā.

Plašāka informācija atrodama akcijas mājaslapā: http://www.melanoma.lv/


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: