Pētījums: 49% Rīgas iedzīvotāju naudu ceļojumam krāj
Publicēts 28. oktobrī, 2016.
Pēdējā gada laikā gandrīz puse jeb 44% Latvijas iedzīvotāju ceļojumu apmaksājuši no līdzekļiem, kas tika īpaši krāti, liecina jaunākā “Latvia Tours Ceļojumu indeksa” apkopotā informācija.

Saskaņā ar augustā veiktā pētījuma datiem, pēdējo 12 mēnešu laikā gandrīz puse (44%) no iedzīvotājiem ceļojumu apmaksāja no līdzekļiem, kas tika īpaši krāti. Nedaudz mazāks ceļotāju īpatsvars (35%) ceļojuma izdevumus apmaksāja no rīcībā esošiem līdzekļiem. Katram piektajam ceļotājam izdevumus ir apmaksāja kāds cits, bet tikai 1% ceļojuma izmaksu segšanai ņēmis kredītu vai naudu aizņēmies no kāda cita.

Apskatot izdevumu apmaksas datus demogrāfiskā griezumā, iezīmējas, ka krievvalodīgie iedzīvotāji naudu visbiežāk īpaši krājuši (57%), savukārt latviešu valodā runājošie biežāk tēriņus seguši no rīcībā esošajiem līdzekļiem (43%). Interesanta aina iezīmējas arī apskatot datus Latvijas pilsētās un laukos. Rīgā (49%) un citās pilsētās (42%) iedzīvotāji sava pēdējā atpūtas ceļojuma izmaksas biežāk seguši no tam īpaši krātas naudas, savukārt teju puse lauku iedzīvotāju (49%) tēriņus seguši no rīcībā esošiem līdzekļiem.

Kā atzīmē indeksa idejas autore Ieva Keiša, vidējās izmaksas vienam ceļotājam pēdējā gada laikā bijušas 413 eiro apmērā. “Protams, ka atkarībā no iedzīvotāju ienākumiem mainās arī ceļojumā tērētā summa, bet vidēji tie bija 413 eiro. Vairāk tērējuši vīrieši – vidēji 477 eiro, sievietes pēdējā ceļojumā vidēji tērējušas 377 eiro,” norādīja SIA “Latvia Tours” direktore Ieva Keiša.

Kopumā naudu ceļojumam biežāk krāj iedzīvotāji no 25 gadiem. Iedzīvotāji no 25 līdz 44 gadiem biežāk ceļojuma izdevumus sedza no rīcībā esošajiem līdzekļiem. Jaunākajiem (18-24 gadi) iedzīvotājiem biežāk ceļojumus apmaksāja kāds cits. Arī vīriešu un sieviešu rocība nedaudz atšķiras. 47% sieviešu naudu ceļojumam ir īpaši krājušas, bet tikai 31% tēriņus segušas no jau rīcībā esošiem līdzekļiem. Turpretī vīrieši izdevumus galvenokārt seguši no jau esošiem līdzekļiem (41%), turpat 39% naudu krājuši.  Pētījums atklāj, ka vienlīdz lielai daļai sieviešu (21%) un vīriešu (20%) ceļojumu apmaksājis kāds cits.

Šī gada augustā tika aptaujāti 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visos Latvijas reģionos. Pētījumā apkopota informācija par Latvijas iedzīvotāju noskaņojumu, viedokli un attieksmi pret dažādiem ar ceļošanu saistītiem jautājumiem. “Latvia Tours Ceļojumu indeksu” izveidojusi viena no lielākajām tūrisma firmām Latvijā “Latvia Tours” 2015. gada novembrī. Indekss veidots sadarbībā ar Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.


Komentāri (1)
Pareizi: Pareizi dara, ka krāj. Tālāk var aizbraukt.
01/11/2016 12:28
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: