Padomi vecākiem: Kā bērnus no mazotnes pieradināt dzīvot veselīgi
Publicēts 4. jūnijā, 2018.
Ikviena ģimene ir galvenais paraugs bērnam. Dzīves izpratne un noteikta vērtību sistēma bērnā attīstās jau no mazotnes, tādēļ ir būtiski, ka ar vecāku atbalstu un piemēru atvases laicīgi apgūst ikdienā nozīmīgas zināšanas. Katram ir ļoti svarīga izpratne par veselīga dzīvesveida nozīmi, par to, kā veselības stāvokli ietekmē gan uzturs, gan personīgā higiēna, gan fiziskās aktivitātes. Ar padomiem, kā bērnos viņiem saistošā un saprotamā veidā attīstīt šo izpratni, jau no agras bērnības mācot dzīvot veselīgi, dalās aptieku apvienības “Mana Aptieka” farmaceite Agnese Ritene.

·         Vecākiem jārāda pozitīvs piemērs

Pirmais, pie kā vecākiem noteikti ir jāpiedomā – kādu piemēru ikdienā rādām saviem bērniem – vai paši pietiekami daudz sportojam, vai ēdam veselīgi un negrēkojam ar saldumu, limonāžu patēriņu un tīrām zobus vismaz divas reizes dienā, vai nelietojam mobilās ierīces katru brīvu brīdi un vai mums pašiem piemīt kāds kaitīgs ieradums. Bērni savus vecākus ļoti vēro – kā runājam, kā reaģējam ikdienas situācijās.  Jāatceras, ka bērnam viņa vecāki līdz zināmam vecumam ir piemērs pamatu pamatos, un darbības, ko viņš novēros darām vecākus, visticamāk, atkārtos.

·         Būtiski bērnam skaidrot iemeslus un ieguvumus

Ļoti svarīga ir arī skaidrojošā komunikācija, proti, ir labi, ja vecāki pastāsta bērnam, kādēļ, piemēram, tik garšīgo limonādi nevajadzētu lietot uzturā pārāk bieži ,jo tajā ir cukurs, kas bojā zobus un var veicināt arī aptaukošanos. Īpaši būtiska šī komunikācija ir brīžos, kad bērns pats interesējas un uzdod jautājumus. Situācija no dzīves,  bērns pamana pludmalē kādu ģimeni, kuri našķojās ar čipsiem un limonādi, un katram no viņiem bija izteikts liekais svars. Bērns uzreiz vaicāja, kādēļ viņi visi ir tik apaļīgi. Uzreiz norādīju uz pārtiku, ko šī ģimene lietoja, un skaidroju, ka šāda veida pārtika ir neveselīga, jo satur pārāk daudz cukuru, sāli un taukus un liekais svars varētu būt neveselīga uztura sekas. Būtiski gan bērnam šīs lietas skaidrot saistošā un draudzīgā veidā, panākot, ka bērns domā līdzi un pats nonāk pie svarīgiem secinājumiem un izprot katras darbības vai bezdarbības sekas. Manuprāt ir svarīgi sarunāt, ka neveselīgās lietas nav aizliegtas, tomēr tās nav mūsu ģimenes ikdiena. Vienkāršāk dažkārt šķiet pateikt nedrīkst to vai šito, bet būtiski ir izstāstīt kāpēc nedrīkst un sarunāt, ka, piemēram, našķus ēdīsim tikai brīvdienās.

·         Palīgs - bērnu filmiņas un grāmatas par veselīgu uzturu

No pašas pieredzes zinu, ka tiešsaistē pieejamas dažādas bērnu filmiņas par veselīgu uzturu, kā arī ir daudz dažādu bērnu grāmatiņu, kur radošā veidā tiek stāstīts, piemēram, kādēļ un kā pareizi jātīra zobi. Bērnam ir interesanti skatīties, un viņš atceras redzēto, atceras varoņus. Grāmatnīcās pieejamas arī dažādas izglītojošas krāsojamās grāmatas, kas ir bērnu iesaistošs mācību līdzeklis, arī tas ir labs risinājums. Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar speciālistiem izdod ļoti vērtīgus bukletus saistībā ar profilakses tēmām – par veselīgas ēšanas paradumiem, bērnu higiēnu, ūdens nepieciešamību organismā u.c. Jāteic, ka esmu ievērojusi, ka arī bērnudārzā un skolā daudz stāsta un māca par to, cik svarīgs ir veselīgs dzīvesveids, ikdienas higiēna, tas priecē. Taču mums, vecākiem, savām atvasēm tas nepārtraukti jāatgādina – lai šīs zināšanas tiek pielietotas praksē un nepazūd.

·         Dalība dažādos radošos pasākumos un konkursos

Lai zināšanas bērnā prātā uzkavētos, ir svarīgi viņu ieinteresēt un motivēt. Šeit efektīvs risinājums ir arī bērna dalība dažādos pasākumos un konkursos ar ievirzi uz izpratnes par veselīga dzīvesveida nozīmi veicināšanu. Viens no šādiem pasākumiem ir ikgadējais “Mana Aptieka” zīmējumu konkurss, kurā bērni tiek aicināti sagatavot un iesniegt zīmējumus par dažādām ar veselīgu dzīvesveidu saistītām tēmām. Konkursa izskaņā konkrētos reģionos tiek organizētas arī īsas lekcijas dalībniekiem par to, kāds saturs ir veselīgs, kādos produktos atrodamas svarīgas uzturvielas un vitamīni, cik būtiskas ikdienā ir fiziskās aktivitātes u.c. Ikkatrs zīmētājs tiek arī atalgots ar mazu, veselīgu dāvaniņu, piemēram, plāksteru komplektu. Atceros, savulaik skolās bija arī iniciatīva, ka bērns par katru zobu tīrīšanas reizi saņem uzlīmi un bukletu, kur šīs uzlīmes var krāt. Kad visas uzlīmes tiek sakrātas, bērnam izsniedz sertifikātu par žilbinošu smaidu – arī šāda pieeja, manuprāt, ir ļoti veiksmīga un bērnu motivējoša!

·         Motivēšana ar bērnam saistošiem produktiem

Vēl viens palīgs vecākiem bērnu radināšanā pie veselīga dzīvesveida ir dažādie produkti, piemēram, zobu birstīte ar iemīļoto multeņu vai pasaku varoni, zobu pasta ar patīkamu garšu, šampūns, uz kā iepakojuma attēloti bērna iemīļoti varoņi u.c. Noder arī, piemēram, smilšu pulkstenītis, ar kura palīdzību var uzņemt ieteicamo zobu tīrīšanas laiku. Ir dzirdēts, ka arī trauki ar iemīļotiem varoņiem motivē bērnu neizlaist ēdienreizes. Šādi – bērnu saistoši produkti – ieinteresē un veicina veselīgu paradumu nostiprināšanos ikdienā. 


Komentāri (1)
Kr: Bērni kopē vecākus. Dzīvo veselīgi un pēc tam nevajadzēs par to domāt.
06/07/2018 16:15
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: