Latvijas 29. informātikas olimpiādē triumfē Jegors Baļzins un Aleksejs Popovs
Publicēts 29. februārī, 2016.
Priekuļu tehnikumā norisinājās Valsts izglītības satura centra (VISC) un Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) organizētās 29. Latvijas informātikas olimpiādes (LIO) trešais posms – Valsts olimpiāde. 8. – 10. klašu grupā uzvarēja Rīgas 96. vidusskolas skolēns Jegors Baļzins, bet 11.-12. klašu grupā, sasniedzot maksimāli iespējamo punktu skaitu, nepārspēts palika Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas pārstāvis Aleksejs Popovs. Kopumā sacensībās piedalījās 71 skolēns.

Jaunākajā grupā zelta medaļu izcīnīja arī Niks Derums (Saldus 1. vidusskola), bet sudraba godalgas izcīnīja Arsēnijs Nitijevskis (Rīgas 96. vidusskola) un Roberts Leonārs Svarinskis no Pumpuru vidusskolas, bet bronzu ieguva Renāts Jurševskis (Cēsu Valsts ģimnāzija), Eduards Gaņkins (Rīgas 88. vidusskola) un Maksims Pogumirskis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija). Šajā grupā piedalījās 31 dalībnieks un atzīstamu sniegumu demonstrēja vienīgās dāmas: Sandra Siliņa (Cēsu Valsts ģimnāzija) un Agnese Upīte (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), ieņemot attiecīgi 10. un 15. vietu. Arī sacensību jaunākais dalībnieks, Brocēnu vidusskolas 4. klases skolnieks Raivis Atteka, kurš Valsts olimpiādē piedalās jau trešo gadu, turpina progresēt, šoreiz jaunākajā grupā ieņemot 17. vietu.

Vecākajā grupā bez Alekseja Popova zelta medaļu izcīnīja Ingus Jānis Pretkalniņš (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija). Sudrabs Aleksandram Zajakinam (Rīgas 96. vidusskola), Raitim Rūsiņam Kriķim (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija) un Emīlam Čunčulim (Daugavpils krievu vidusskola – licejs), bet bronzas godalgas ieguva Valters Mednis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), Varis Vecpuisis (Rīgas Tālmācības vidusskola), Daniels Keziks (ISMA Vidusskola Premjers), Aleksandrs Konopackis (Daugavpils krievu vidusskola – licejs) un Artūrs Aleksandrovičs (Rīgas 88. vidusskola).

“Pagājušais gads mūsu skolēniem bija panākumiem bagāts, nesot gan savu, gan Latvijas vārdu tālāk pasaulē. Tieši šie panākumi ir lielisks stimuls arī pārējiem dalībniekiem censties, paceļot sacensību kvalitātes latiņu arvien augstāk. Īpašs priekš par to, ka šogad jaunākajā grupā piedalījās divas dalībnieces, turklāt darīja to veiksmīgi. Tas ir vēl viens piemērs, ka programmēšana nav tikai priekš puišiem,” stāsta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

“Priecājamies redzēt, cik ļoti jauniešus aizrauj programmēšana un sevišķi lepojamies ar tiem skolēniem, kuri Latvijas un starptautiska mēroga olimpiādēs piedalās ne pirmo gadu, tādējādi gūstot nozīmīgu pieredzi un nesot Latvijas vārdu pasaulē. Vienlaikus apzināmies, ka IKT kļūst par arvien nozīmīgāku jebkuras nozares sastāvdaļu, un nākotnē darba tirgū nepietiks tikai ar standarta ofisa programmatūras pārzināšanu. Tāpēc būtiski, lai no iespējami agra vecuma ikvienam būtu iespēja apgūt šādas zināšanas. Lai sekmētu skolēnu izglītību, sniedzam viņiem iespēju projekta Start(IT) ietvaros apgūt programmēšanas pamatus. Tāpat esam spēruši nozīmīgu soli uz priekšu, septembrī uzsākot mācību programmas “Datorika” pilotprojektu vairāk nekā 150 Latvijas skolās. Vērtējot pirmos rezultātus, varam droši teikt: ar skolotāju un vecāku nerimstošo atbalstu varam izaudzināt jaunu pasaules līmeņa programmētāju paaudzi un padarīt Latviju par IT lielvalsti,” uzsver Accenture vadītājs Maksims Jegorovs.

“Olimpiāde pierāda, ka mums aug izcili prāti, kas spēs konkurēt pasaules līmenī. Ir patiess prieks un gandarījums par to, ka programmēšana gadu no gada aug vairumā un plašumā, dzenot jaunus un spēcīgus asnus: jaunas skolas regulāri piedalās sacensībās, turklāt olimpiāde tiek rīkota dažādu novadu pilsētās, veicinot interesi par programmēšanu un iezīmējot aizvien jaunas stratēģiskas vietas Latvijas IT kartē. Arī tas, ka Latvijas skolās datoriku sāk mācīt no 1.klases, ir solis pareizā virzienā, lai ne tikai vairotu LIO dalībnieku skaitu, bet arī liktu stingrus pamatus Latvijas tautsaimniecības attīstībai nākotnē,” uzsver “Exigen Services Latvia” valdes loceklis Pēteris Krastiņš.

“Ir patiess prieks, ka Latvijā ir zinātkāri un talantīgi jaunieši, kas savas prasmes spēj apliecināt ne tikai valsts mērogā, bet ar panākumiem startē arī pasaules līmeņa sacensībās. IKT nozare ir viena no straujāk augošākajām tautsaimniecības sfērām, kas ir kļuvusi arī par vienu no būtiskākajām Latvijas eksporta nozarēm. Mūsu jauniešu izcilie panākumi Latvijas Informātikas olimpiādē apliecina, ka mums ir spēcīgi un gudri topošie programmēšanas speciālisti, kuru rokās šobrīd ir nākotnes inovācijas un tehnoloģiju sasniegumi. Novēlam jaunajiem talantiem nezaudēt degsmi un ticam, ka kopīgiem spēkiem mums izdosies stiprināt nozares konkurētspēju arī nākotnē,” uzsver Anita Mertena, Lattelecom Technology valdes priekšsēdētāja. 

 “Karjeru IT nozarē uzsāku tieši pateicoties interesei par programmēšanu, kas sākās jau 14 gadu vecumā. Tāpēc ar prieku vēroju dzirksteles jaunajos Latvijas talantos, īpaši dažu meiteņu acīs, jo tuvākajā laikā Microsoft Latvia plāno aktivitātes, lai uzrunātu tieši meitenes apsvērt iespēju būvēt karjeru IT nozarē,” saka Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs. “Tehnoloģijas mūsdienās caurvij visas nozares. Ja proti programmēt, vari atrast savu vietu jebkurā sev interesējošā jomā. Ja arī ne visi nākotnē kļūs par programmētājiem, programmēšanas prasmes viennozīmīgi veicina jauniešu loģisko un analītisko pieeju ikdienas jautājumu risināšanai, attīsta kritisko domāšanu – īsi sakot, dod nenovērtējamu ieguldījumu personības attīstībā,” piebilst Eglītis. 

Šīs sacensības ir viens no atlases posmiem, kuras ietvaros noskaidros Latvijas izlases sastāvu Baltijas informātikas olimpiādē, kas no 11. līdz 15. maijam notiks Helsinkos, Somijā. Pagājušajā gadā Latvijas jaunie programmētāji Baltijas informātikas olimpiādē izcīnīja pilnu medaļu komplektu. Savukārt vasarā notikušajā Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē Kazahstānā latvieši turpināja priecēt ar savu augstvērtīgo sniegumu. No olimpiādes mājup tika pārvestas zelta un divas bronzas godalgas, komandu vērtējumā pārliecinoši apsteidzot gan Lietuvas, gan Igaunijas izlases dalībniekus.

Latvijas informātikas olimpiādi organizē LU Matemātikas un informātikas institūts un Valsts izglītības satura centrs. Olimpiādi atbalsta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) kopā ar galvenajiem partneriem “Accenture Latvia”, “Exigen Services Latvia”, “Lattelecom”, “Microsoft Latvia”, partneri “Datakom” un atbalstītājiem SIA “Progmeistars” un “Tom Sawyer Software Latvia”.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: