Digitālais aģents: nevajag kautrēties par nezināšanu
Publicēts 18. oktobrī, 2018.
Nevienam nav noslēpums, ka e-pakalpojumi un digitālās tehnoloģijas ieņem arvien nozīmīgāku lomu cilvēku dzīvē. To novēroju ne tikai savā un manas ģimenes dzīvē, bet arī vērojot bibliotēkas apmeklētājus – to, kā mainās viņu paradumi, vēlmes un prioritātes apmeklējot bibliotēku.

Digitālās prasmes attīstās

Vērtējot savu pieredzi, noteikti varu apgalvot, ka digitālās prasmes jeb datorprasmes sabiedrībā attīstās. Ja agrāk salīdzinoši daudz cilvēku vērsās pie mums ar lūgumu organizēt individuālas konsultācijas, lai apgūtu pamata prasmes darbā ar datoru, tad šobrīd, pēc nepilna gada, šie cilvēki patstāvīgi spēj brīvi “sērfot” internetā, atrast vajadzīgo informāciju, izpildīt e-pakalpojumus un pat palīdzēt citiem.

Nenoliegšu, ka vēl aizvien pie mums nāk cilvēki, kurus iepazīstinām ar pašiem pamatiem, piemēram, kā pareizi turēt datorpeli rokā. Taču viņi ir lieli malači – nekautrējas no nezināšanas, dara kaut ko lietas labā un beigās apgūst visu nepieciešamo. Nepilna gada laikā viņi jau spēj ne tikai izmantot sociālos tīklus, bet arī, piemēram, apmaksāt savus rēķinus un pat izmantot e-pakalpojumus.

Svarīgi noticēt ieguvumiem

Ja runājam par lielākajiem e-pakalpojumu sniegtajiem ieguvumiem, tad noteikti tā ir mobilitāte. Šobrīd situācija jau ir visai vienkārša – pēc būtības, ja līdzi ir telefons, tad vari teikt, ka esi drošībā. Lai izmantotu un izjustu visus e-pakalpojumu ieguvumus, svarīgi ir pašam noticēt un saprast, ka tas ir ērti un noderīgi. To iemācīt nevar un katram pielāgošanās laiks tehnoloģijām var atšķirties, bet ieguvums būs visiem viens – ietaupīts laiks.

Visus e-pakalpojumus, ko izmantoju, pat nevaru nosaukt. Šobrīd ar pāris klikšķiem var iegādāties biļetes, apmaksāt rēķinus un daudz citu e-risinājumu, kas atrodams Latvija.lv. To pašu arī palīdzam darīt iedzīvotājiem un, pateicoties digitālo aģentu mācībām, varēsim mūsu apmeklētājiem palīdzēt vēl vairāk.

Vispirms mācāmies paši, bet pēc tam zināšanas nododam tālāk

Limbažu Galvenajā bibliotēkā aktīvi darbojas “Mācību un profesionālās sadarbības centrs”, kur lielākā uzmanība tiek pievērsta dažādām mācībām un prasmju pilnveidošanai. Vispirms jaunās lietas apgūstam paši, bet pēc tam jau zināšanas nododam tālāk citiem.

Ņemot vērā, ka esam reģiona galvenā bibliotēka, kas strādā arī ar Limbažu un Alojas novadiem, organizējam daudz un dažādus metodiskos pasākumus, apmācības un kursus. Tieši bibliotekāri ir viena no mērķa grupām, kurai palīdzam apgūt jaunas vai pilnveidot jau esošās prasmes. Pēc tam jau strādājam ar mūsu apmeklētājiem un citiem interesentiem, kuriem lielākoties piedāvājam iespēju piedalīties interešu grupās, kur apgūstam konkrētas tēmas.

Datorprasmju apguvē mums ir kurss iesācējiem, kur mēs ar saviem bibliotekāru resursiem, veidojot nelielas grupiņas, palīdzam izglītoties cilvēkiem. Tāpat arī mācam valodas, jo, piemēram, angļu valoda var noderēt arī darbā ar datoru. Manā skatījumā svarīgākais ir nebaidīties no tā, ka ir lietas, ko nezini. Visu ir iespējams apgūt, ja atradīsi sevī vēlmi attīstīties!

Broņislava Sauka, Limbažu Galvenās bibliotēkas Apmācību un profesionālās sadarbības centra vadītāja

Integrētās mācību un komunikācijas aktivitāšu programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” laikā tiek organizēti sabiedrības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iespēju izmantošanas un uzvedības maiņas veicināšanas pasākumi. Programmas koncepcija paredz integrētu pieeju – fokusēties uz 50 dzīves situāciju komunikāciju un mācīšanu, lai pēc paredzēto aktivitāšu īstenošanas, sabiedrība spētu atpazīt dzīves situācijas, kuras ir iespējams atrisināt vienuviet internetā – portālā Latvija.lv. Nozīmīgākā programmas sastāvdaļa ir mācības, kuru rezultātā tiks sagatavoti 6000 digitālie aģenti: valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki, tostarp valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru darbinieki, kā arī bibliotekāri, skolotāji un žurnālisti. Digitālie aģenti konsultēs sabiedrību par e-pakalpojumu izmantošanu dažādās dzīves situācijās un drošu darbošanos internetā. Plašāka informācija par mācībām un to norisi pieejama portāla Latvija.lv atbalsta vietnē – https://mana.latvija.lv/.


Komentāri (1)
rīga: Nekad nav par vēlu, lai mācītos. Arī sirmā vecumā var apgūt jaunas prasmes un iemaņas.
15/11/2018 10:35
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: